Veganskt och nyttigt på julbordet

Julen är mycket smaker och kryddor...och det tycker jag det ska vara... eller… det tycker jag alltid det ska vara... inte bara vid jul. Jag tycker om att inspireras av det som finns inom mig och runt mig, tillsammans med vad skafferiet erbjuder och låta maten skapas därefter. 
Här kommer recept på en ”Janssons” jag brukar göra med alger. Alger är fantastiskt för kroppen utvärtes men också trevliga smaksättare i maten och fulla med god näring. Här använde jag mig av Dulse algen. Till detta två varianter av små biffar med hirs som bas. Hirs kan du använda på samma sätt som ris, i gratänger och är väldigt god att koka gröt på. Lättsmält och glutenfritt.

/Rebecca

Rebeccas "Jansson"

Recept för 4 personer

Du behöver:

  • Ca 8 g Dulse alg, blötlagd 10 min (kan uteslutas)
  • 8 potatis
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 0,5 dl pumpafrö
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk honung/agave
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 krm mald ingefära
  • 1msk äppelcidervinäger
  • 2-3 dl havregrädde
  • grönsaksbuljong
  • salt/peppar

Så här gör du:

 

Skala och hacka löken, stek den mjuk i olivolja.

Tillsätt alger, tomatpuré, honung/agave, äppelcidervinäger, kryddor och pumpafrö.

Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Skala och riv potatis och morot.

Varva potatis och morot med lök/kryddblandningen.

Smaksätt med buljong, salt och peppar.

Häll över havregrädden och baka i ugn 175 grader, ca 30-40 min.

Rebeccas biffar

Recept för 4 personer

Använd hel Hirs ca 2 dl (kokas enligt anvisningar på förpackningen) fördelat på båda biffrecepten.

Aubergine-biffar:

  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • torkad oregano
  • salt och peppar

Så här gör du:

Skär auberginen i bitar. Blanda med olivolja och lite örtsalt. Baka i ugnen tills gyllenbrun. Låt svalna.
Skala och hacka gul lök och stek mjuk, i slutet tillsätter du pressad vitlök.
Mixa auberginen slät, tillsätt löken, ca hälften av hirsen, oregano och salt och peppar efter smak och konsistens.
Forma till biffar och baka i ugn 175 grader ca 20-30 min.

Pumpa-biffar:

  • ca 400g pumpa (vid små fina pumpor runt 1 kg använder jag även skalet, väl tvättad)
  • ca 20 cm purjolök
  • 1 apelsin (saft + cest)
  • ca 2 cm färsk ingefära riven
  • 1,5 msk kokosolja
  • salt och peppar

Så här gör du:

Skär pumpan i bitar, pensla med olivolja och lite örtsalt. Baka tills den är mjuk. Låt svalna.
Hacka purjolöken och stek mjuk.
Mixa pumpan slät.
Tillsätt andra hälften av hirsen, purjolöken och kokosolja.
Smaka av med ingefära, apelsin, salt och peppar efter smak och lagom konsistens.
Forma till biffar och baka i ugn 175 grader ca 20-30 min.

Till detta serverade jag bakad pumpa toppat med en fyllning av mixade oliver, pumpafrön och örtsalt. Samt en färsk grönkålssallad, masserad med olivolja, citronsaft, örtsalt och lite bjäst...toppat med avokado, tahini och granatäpple.

Rebecca kom i kontakt med Mistelgården 2014 då hon kände sig trasig inombords och hennes kropp sa fysiskt stopp! Hon kunde inte ta upp näring och rasade i vikt med stor rädsla och ångest.

Rebecca har alltid haft ett stort intresse för hälsa, mat och träning. Hon delar gärna med sig av sina tankar och sina recept då och då via Mistelgården.

- Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket. Vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss, säger Rebecca.

Läs Rebeccas berättelse...

 

Comments are closed