Virvlande vacker vårfrukost!

Jag älskar att använda ekologiska råvaror och laga min egen mat. Delar med mig av en himmelsk god frukost eller varför inte som ett mellanmål!
Jag upplever livet som en virvelvind som finns och är i mig tillsammans med kärlek till livet och nyfikenhet där jag vandrar i livets rus med glädje och tillit att det som ska hända måste ske!
Här kommer recept på fröknäcke, surdegsbröd, tahini/sesampasta, alfalfagroddar och havremjölk!

/Monika

Alfalfa groddar:

Bli vän med groddar. Då har du alltid vitaminer till hands
samt att groddar är fulla med näring.

Så här groddar du alfalfafrön:
Lägg 2 msk alfalfafrön i en skål med vatten under natten
På morgonen (eller efter 8 timmar) häll fröna i en
finmaskig sil och skölj fröna väl.
Sätt en skål under silen och sätt in i ett köksskåp
med kökshanduk på.
Skölj fröna 3 ggr/ dag
Efter några dagar är groddarna klara att ätas.
Häll groddarna i en glasburk med lock på.
Äts inom 3 dagar
På smörgåsen, i salladen eller i en grön drink!

Fröknäcke

  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 msk sesamfrön (hel oskalad)
  • ½ tsk salt
  • ½ dl rapsolja eller annan olja
  • 2 dl kokt vatten
  • Lite flingsalt

Gör så här:

Blanda alla torra varor, (utom flingsaltet) sedan oljan och sist det kokta vattnet.
Sätt ugnen på 150 grader

Bred ut smeten tunt på en plåt (använd gärna en mjuk slickepott att bre ut smeten med) klädd med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt.
In i ugnen ca 20–30 min.

Så himla gott!

Surdegsbröd

100 gr aktiv surdeg
200 gr vatten
300 gr dinkelmjöl

Knåda degen i 10 minuter
Lägg i 7 gr salt
Knåda 5 min till
Lägg degen i oljad bunke och täck över
Spänn degen med en halvtimmes mellanrum 3 ggr
Jäs till dubbel storlek
Ett bröd på ca 600 gram kör jag på 225 grader i ugnen cirka 10 minuter med en form med kokande vatten i botten på ugnen. Sedan 10 minuter till utan vatten.

Tahini/Sesampasta:

  • 3 dl hela oskalade sesamfrön
  • Cirka 4 msk rapsolja
  • Salt

Rosta sesamfrön lätt på järnet. Rör hela tiden! Häll sesamfrön i en matberedare med kniven i och mixa med hälften av oljan. Efter någon minut, tillsätt resten av oljan, lite i taget.
Tillsätt salt om så önskas! Häll upp pastan i en glasburk och förvara i kylen. Så bedårande gott!

Havremjölk

  • 3 dl havregryn
  • 8 dl vatten
  • 1 msk honung
  • ½ tsk salt

Lägg 3 dl havregryn i 8 dl vatten, cirka 20 minuter.
Tryck på havregrynen med en träslev så havregrynen blandar sig med vattnet. Sila havregrynen några gånger efter 20 minuter.
Tillsätt honung och salt. Tillsätt lite vatten om du tycker att  havremjölken är för tjock
Smaka av! Klarar sig i kylen cirka 3 dagar!
Drick ett litet glas havremjölk på morgonen, även supergott på gröten!

Comments are closed