Vegansk påskmiddag med mycket smak

Alldeles snart är det påsk och god mat skall lagas.

Middagen har många smaker såsom grönkål, valnötter, sötpotatis och örter, men ett tema som är genomgående är tomater, både kalla och varma. Tomater har en djup och god smak som passar utmärkt tillsammans med bland annat rödlök, basilika, olivolja, havrematlagningsgrädde samt mozarella. (Jag väljer vegansk mozarella från märket Astrid och aporna, men om du vill ha vanlig mozarella går det självklart utmärkt.)

/Linda

Vegansk påskmiddag med mycket smak

Grönkålsbiffar

Dessa biffar blir piggt gröna i färgen och blir lite knapriga tack vare nötterna.

Du behöver:

  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 dl (ca 50-60 g) hackad grönkål
  • 1 tsk agavesirap (kan såklart uteslutas, men när rödlöken och grönkålen får stekas någon minut med sirapen blir den lite karamelliserad och det är gott!)
  • 2 ½ dl gröna sojabönor (finns i frysdisken)
  • 1 dl hackade valnötter
  • ½ – 1 dl hackad mandel
  • 2 msk majsstärkelse
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • chiliflagor

Fräs rödlök och grönkål i lite olja tills allt mjuknar något. Ringla över sirapen och låt fräsa någon minut till.

Släng ner rödlöks- och grönkålsblandningen i en matberedare tillsammans med sojabönor, valnötter, mandel, majsstärkelse, örtsalt, svartpeppar och chiliflagor. Vad gäller kryddning kan jag helt enkelt inte ge exakta mått, då jag alltid höftar och testar och smakar av. Ni gör efter er smak!

Mixa till en hyfsat slät smet.

Rulla smeten till bollar eller gör små biffar. Test-stek en biff i lite olja och se om den håller ihop. Om inte: tillsätt lite mer majsstärkelse eller som jag alltid gör, tillsätt lite kokt kall bovetegröt. Det absolut bästa bindemedlet i vego-biffar!

Stek i olja på medelvärme, vänd biffarna efter en liten stund. Observera att du inte ska ha för hög värme, då biffarna gärna bränns. Jag steker på medelvärme.

Sötpotatisgratäng

Gratängen kan med lätthet göras liten, mellanstor eller i långpanna.

Du behöver:

  • 2 sötpotatis
  • 250 ml havrematlagningsgrädde
  • vegansk mozarella eller vanlig mozarella (som du river på rivjärn)
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • oregano
  • basilika

Skala och skär sötpotatisen i tunna ”chips”. Lägg i smord form och krydda med örtsalt, svartpeppar, oregano och basilika. Sötpotatisens smak gör sig fin-fint med örter!

Riv mozarella och blanda med potatisen i formen. Häll över havrematlagningsgrädde.

Gratinera i ugnen på 225 grader tills potatisen blivit mjuk och allt har fått en fin färg.

Tomatsås

Litet vardags-tips: Om du alltid har ingredienserna här ovan hemma, så kan du snabbt svänga ihop en hälsosam och god sås att ha till pasta eller ris/bulgur/couscous, även de dagar då du har minimalt med tid till matlagning. Jag använder den ofta till ris i form av gratäng då jag blandar kokt fullkornsris med såsen, och river över lite vegansk ost. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten fått lite färg. Mycket enkel och god vardagsmat.

Du behöver:

  • 1 rödlök
  • 1 tetra krossade tomater (passerade tomater går också bra)
  • 1 tetra havrematlagningsgrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • basilika
  • oregano
  • vita bönor

Finhacka löken och stek mjuk i olja.

Häll över krossade tomater och matlagningsgrädden.

Låt koka ihop en stund och krydda sedan. Jag anser att örterna ska tillsättas ganska rikligt – jag älskar örter och såsen blir mustig och fin i smaken. När du är nöjd med din kryddning tillsätter du bönorna som först blivit avsköljda i kallt vatten.

Låt puttra en liten stund till.

 

Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.

För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.

Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.

Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...

 

Glad Påsk!

från alla oss på Mistelgården

Comments are closed