Soppa och bullar på nässla

På våren fyller jag på mitt nässelförråd.
Då åker jag ut i skogen där inga bilars avgaser har varit.
De små späda kraftfulla nässlorna är fulla av klorofyll, mineraler, spårämnen & järn.
Det går bra att plocka större nässlor också!
Jag torkar nässlor till te & mixar en del till nässelpulver som jag har på gröten
Förväller och fryser in till soppa, paj & pesto.

/Monika

Nässelsoppa (2 rejäla portioner)

  • En hackad gul lök, 2 tärnade potatisar
  • 2 liter färska nässlor som du förväller några minuter
  • Häll sedan nässlorna i ett durkslag och spara kokvattnet
  • Grönsaksbuljong,
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt, 1 tsk fänkålsfrön
  • 1,2 dl kokvatten & vatten

Gör så här:
Fräs lök & potatis i oljan
Tillsätt buljong och rör om.
Tillsätt kokvattnet, vatten och fänkålsfrön
Koka upp och koka tills potatisen är mjuka.
Häll i nässlorna
Tillsätt muskot
Smaka av med salt & svartpeppar
Vårens favoritsoppa!
Mixa om du vill, fast soppan är supergod som den är!

Havregryn & Nässelbullar (12 stycken)

  • Fantastiskt goda och enkla frallor som går riktigt snabbt att göra!
  • 3,5 dl glutenfritt havregryn
  • 2-3 dl torkade nässlor
  • 1 tsk salt
  • 11/2 tsk bikarbonat
  • 1 dl solrosfrön (kan uteslutas)
  • ½ dl god olja tex linfröolja
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk psyllium mjöl eller fiber-husk (Fiber-husk är som psyllium-mjöl fast 100 kronor billigare/kg)

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader!
Mixa havregryn och nässlor till mjöl i en matberedare
Blanda nässel-havregrynsmjölet, bikarbonat,
solrosfrön och salt i en bunke.
Blanda fiber-husk med vattnet och olja.
Blanda sedan allt till en kladdig deg.
Klicka ut 12 frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper
Strö lite sesamfrön över om du vill
Grädda frallorna 12-15 minuter i ugnen
Låt svalna under bakduk

Rostade kikärtor

Lägg 2 dl torkade kikärtor i blöt under natten (eller köp färdigkokta)
Spola av ärtorna och häll dem i kokande vatten och låt koka
30-40 min i 2 tsk salt och 5 lagerblad.
Sätt ugnen på 175 grader
Klä en plåt med bakplåtspapper
Häll av vattnet och häll de väl avrunna ärtorna i en bunke och blanda i en god olja.
Jag tog linfröolja!
Strö på salt och en god ört! Tex torkad malen ramslök, timjan, vitlök, salvia, gräslök!
Blanda väl!
Häll ärtorna på plåten
In i ugnen cirka 30 minuter
Nyttigt och gott snacks!

Comments are closed