Saffransdoftande kikärtsgryta

Är det inte härligt när doften av Saffran sprider sig i hemmet?! Saffran används flitigt till julbak men varför inte prova en saffransdoftande kikärtsgryta, kanske blir en favorit på julbordet.
Grytan är fylld med näring och fibrer som gör magen glad. Njut av de mjuka rotfrukternas kontrast med den krispiga paprikan och kikärterna som dragit åt sig saffranssmaken. Servera med ett par skivor havrevört.
Hoppas det smakar! Vi på Mistelgården önskar er en God Jul

/Caroline

Saffransdoftande kikärtsgryta (Vegansk)

  • 2 medelstora morötter
  • 1 medelstor palsternacka
  • 1 grön, 1 gul och 1 röd paprika
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 pkt kikärter à 400g
  • 1 pkt krossade tomater 400g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk Kokosgrädde 400 ml
  • 1 pkt saffran 0,5g
  • 2 kanelstänger
  • 2 lagerblad
  • 1 msk paprikapulver stark
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk havssalt

Gör så här:
Hacka lök, skala och skiva morötter och palsternacka. Fräs på medelvärde i lite kokosolja tills de mjuknar.

Sänk värmen något och riv ner vitlök, rör ner alla kryddor och tomatpuré och låt fräsa i någon minut.
Häll sedan på krossade tomater, Kokosgrädde och lantbuljong och sjud i ca 15 minuter.

Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten, rör ner dem i grytan.
Hacka paprikorna i lagom bitar och rör ner dem i grytan och låt alltsammans bli varmt.

Servera grytan men nybakt havrevört med smör och pecorino (veganskt alternativ; vegansmör och veganost)

Havrevört

  • 7 dl havregryn
  • 2 ägg (veganskt alternativ; 2 chia ägg)
  • 2,5 dl havregurt
  • 4 medelstora morötter
  • 2 tsk Bikarbonat
  • 1,5 tsk havssalt
  • 1 dl russin
  • 1 pkt vörtmix

Gör så här:
Sätt ugnen på 185 grader

Mixa havregryn i en matberedare till mjöl, häll över i en bunke.

Skala och mixa morötter

Häll alla Ingredienser i mixern förutom russin och mixa till en smet.

Häll över smeten i en bunke och rör i russin.

Smörj en brödform med kokosolja och häll i smeten.

Placera brödet i mitten av ugnen och grädda i ca 65 minuter, kan variera något beroende på ugn.

Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.

Chia ägg:

2 tsk chia frö
6 msk vatten
Rör runt och låt svälla i minst 10 minuter

Jag kom i kontakt med Mistelgården i början av 2021, jag ville ge mig de bästa förutsättningarna att läka min kropp efter en svår utmattning och cancer.

Jag har länge haft ett stort intresse för hälsa, matlagning och träning i olika former.

Hälsosam mat i kombination med healing och natur har varit en fantastisk läkning och återhämtning för kropp och själ.

När vi lyssnar inåt berättar kroppen vad vi behöver.

/Caroline

Comments are closed