Recept från Rebeccas julbord

Kan du se måltiden som den verkliga handling du ger till dig själv och ta emot den?

Ett vackert grönt savoykålsblad får utgöra en tallrik

Varma juliga kryddor får bära fram dom vintertrötta rotfrukterna
Granäppelkärnorna sätter karaktär med sin personlighet
Mandeln upptäcker nya sidor i sig själv av smaksättningen och sötman från dadlarna

Du är den som sätter rörelse i hela denna julsagan
Så varsågod att prova receptet

Juligt kryddig morot och potatisgratäng
Mandel och senapscrunchig granatäppelsallad
Krämig vitkålsstuvning med rött råris

/Rebecca

Recept för 3 personer

Juligt kryddig morot och potatisgratäng

-5 potatis
-3 morötter
-2 gula lökar
-0,5 dl pumpafrön
-1 msk tomatpure
-1 msk agavesirap
-1/2 tsk kanel
-1/4 tsk nejlika
-1/4 tsk kryddpeppar
-1/4 tsk ingefära
-1 msk äppelcidervinäger
-3 dl havregrädde
-1 msk bjästflingor
-salt och peppar efter smak
- olivolja till stekning

☆ Skala och hacka löken, stek den glansig i olivolja.
☆ Tillsätt tomatpure, agave, kryddor, salt och äppelcidervinäger. Rör runt under värme ett par minuter och ställ åt sidan.
☆ Skala potatis och morötter och riv på rivjärnets grova sida.
☆ Lägg potatis och morötter i en skål tillsammans med pumpafrön, bjäst och salt och peppar.
☆ Varva potatis och morötterna med lök och kryddblandningen.
☆ Häll över havregrädde så det täcker, grädda i ugn 175 grader, ca 40 min.

Krämig vitkålsstuvning med rött råris

-6 dl strimlad vitkål
-3 msk ghee/alt. olja för stekning
-1 stor gul lök, finhackad
-2 dl kokt råris
-1 tsk tamarisoja
-3 tsk agavesirap
-2-3 dl havregrädde
-Salt och vitpeppar efter smak
-6 stora vitkålsblad, blancherade ett par minuter i kokande saltat vatten, att servera och äta ur.

☆ Stek löken glansig, tillsätt vitkålen.
☆ Tillsätt tamari, agave, råris, havregrädde, salt och vitpeppar. Ganska mycket salt och vitpeppar krävs. Smaka av och känn efter vad du föredrar.
☆ Låt koka ihop på svag värme 10 min och gärna mer tills krämighet träder fram. Under omrörning.
☆ Servera i blancherade kålblad, toppa med fördel lingon

Mandel och senapscrunch

-1,5 dl mandel, grovt hackade, funkar bra att pulsa i en mixer/matberedare.
-3 msk senap
-4 färska dadlar, skurna i småbitar
-2 msk saft från apelsin
-Smaksättning av cayennepeppar om du önskar

☆ Blanda ihop samtliga ingredienser och toppa salladen med

☆ Salladen jag gjorde använde jag:
- rårivna morötter och rödkål, smaksatt med vitlöksolja, toppade med 1 dl granatäppelkärnor.

☆ Använd sallad i den form du önskar, t.ex:
- grönkål
- bladspenat/gröna blad
- avokado/gurka skivad i strimlor
- strimlad zucchini i smaksatt olja

Rebecca kom i kontakt med Mistelgården 2014 då hon kände sig trasig inombords och hennes kropp sa fysiskt stopp! Hon kunde inte ta upp näring och rasade i vikt med stor rädsla och ångest.

Rebecca har alltid haft ett stort intresse för hälsa, mat och träning. Hon delar gärna med sig av sina tankar och sina recept då och då via Mistelgården.

- Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket. Vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss, säger Rebecca.

Läs Rebeccas berättelse...

 

Comments are closed