Potatis och purjolökspaj

Recept för 4 personer

Pajskal:

250 gr mjölkfritt matfett (jag använde Naturli)
4 dl Bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl sojamjöl (Här kan man ju välja andra mjölsorter, men detta var vad som fanns hemma idag.)
2 krm Himalayasalt

Fyllning:

1 liten purjolök
4 st vitlöksklyftor
600 gr potatis
1 dl kikärtsspad
Ca 5 dl matlagningsgrädde på havrebas
2 msk B-jäst
Himalayasalt och peppar

Topping:
3 dl cashewnötter
½ blomkålshuvud
2 msk citron juice
1 nypa Himalayasalt
1 msk olivolja

Gör så här:

Blanda mjöl, salt och matfett i en bunke. Knåda ihop till en deg.

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en springform, 24 cm i diameter. Klä formens botten och kanter med pajdegen. Ställ in formen i kylen att vila i minst 1 timme.

Förgrädda pajdegen i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna. Ansa och skölj purjolöken. Skiva fint. Stek purjolöken ihop med riven vitlök i en stekpanna.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Skala och skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i det kokande vattnet och koka mjuka i ca 5 minuter. Kyl snabbt av i kallt vatten och låt sedan rinna av på en handduk.

Blanda ihop stanningen av havregrädde, kikärtsspad, B-jäst och salt.

Lägg ett lager potatisskivor omlott i botten av pajskalet. Fördela purjolöken över. Lägg på ett avslutande lager med potatis. Salta och peppra lätt.

Häll över stanningen i omgångar över potatisen.

Ställ in i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Under tiden gör du toppingen. Mixa alla ingredienser till toppingen. Vill du ha lite mer ostsmak i din topping kan du även tillsätta 1 msk B-jäst även i denna (valfritt).

Ta ut pajen ur ugnen. Fördela toppingen på ytan av pajen. Ställ in formen i ugnen i ytterligare ca 15 minuter. Ta ut när toppingen fått lite gyllene färg.

Servera med egen variant på pesto, krispiga grönkålschips och valnötter.

Smaklig måltid!

På Mistelgården går jag sida vid sida med Anette. Jag hjälper henne med många göromål och försöker lära mig så mycket som möjligt. Med stor erfarenhet ifrån ekonomi, ledning och administration kombinerat med ett långtida hälsointresse känner jag att Mistelgården är helt rätt plats för mig. Jag sköter administrationen både mellan hälsoveckorna och under själva vistelsen. Jag håller även i Yogaklasserna under hälsoveckorna.

/Jenny Wahlgren

Comments are closed