Nyttigt recept för barnfamiljen

Nyttig spenatgratäng för barnfamiljen

Här kommer ett recept på en pastagratäng med härliga smaker, där jag har valt ugnsbakade grönsaker som tillbehör, samt min ständiga "kylskåps-följeslagare": kalla rödbetor med fetaost, olivolja och oregano. Jag märkte idag att dessa smaker blev gudomligt goda tillsammans, och en vanlig familjemiddag förvandlades till fest. Lovely!

/Linda

Recept för en familj på runt 5 personer

Till spenatgratängen behöver du:

  • 400 g bönpasta gjort på mungböna
  • 1/2 påse fryst spenat
  • 1 stor gul lök samt 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl havrematlagningsgrädde
  • örtsalt, svartpeppar, basilika och oregano (torkad)

Gör så här:

Koka pastan och häll sedan i durkslag
Tina spenaten
Hacka löken och stek mjuk i rapsolja eller kokosolja
Tillsätt spenaten och rör runt
Häll över grädden

Låt puttra i 5 - 10 minuter och krydda sedan efter smak. Jag har alltid i rikligt med örter i maten eftersom det är så gott, jag använder säkert 1 msk av vardera örtkryddan, ofta mer. 
Smaka av och låt koka lite till. 

Om ni som jag, har små barn som tror att de inte gillar spenat och lök: mixa röran med stavmixer tills den blir helt slät (då blir det plötsligt "bara" en allmänt grön röra och den mycket farliga spenaten och löken glöms bort 😉
 
Blanda pastan och spenatsåsen i en form och strö över riven ost. Jag valde vegan-varianten av ost idag, smältost från Astrid och aporna. 

Ugnsbakade grönsaker (otroligt enkelt men sagolikt gott)
 

  • 10-15 små pärltomater eller körsbärstomater, delade på mitten
  • 1 stor rödlök, delad i ganska smala klyftor
  • 1/2 - 1 hel grön paprika
  • fetaost (är du vegan använder du marinerad tofu)

Blanda allt detta i en form, ringla över rapsolja, krydda med örtsalt och oregano

Sätt in både spenatgratängen och grönsakerna i ugnen samtidigt, för de blir klara samtidigt. 225 grader.

Tid för detta är tills osten på spenatgratängen smält och fått lite färg, runt cirka 15 minuter. 
 
Servera med valfri kall grönsak samt gärna kokta, kalla rödbetor delade i små tärningar och sedan blandade med fetaost, olivolja, örtsalt och lite oregano. 

Tips! Gör en lite större sats med denna rödbetsröra, så kan ni använda den som ett nyttigt bra tillbehör under 3-4 dagar till vilken mat ni vill. Det är så skönt att ha något färdigt i kylskåpet att bara ta fram! Jag har till och med haft detta som tillbehör sådana där oerhört stressiga dagar då middagen bestått av makaroner och en sojakorv, snabbt snabbt. Men då har jag i alla fall rödbetorna som en bra sido-grej på tallriken 🙂 
 
Njut hälsosam mat och ha en fin dag!

/Linda

 

Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.

För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.

Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.

Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...

 

Comments are closed