Njut av Skogens Skafferi – Kantarellmacka

Svamp innehåller mycket fibrer och vitaminer samt mineral- och spårämnen.

Recept på en nyttig och god ”kantarellmacka” utan bröd

Sätt ugnen på 150 grader.

Skala ett par sötpotatisar. Skiva dem längs med i ca 1 cm tjocka stora fina ”brödskivor”. Pensla skivorna med en valfri olja. Placera dem på en oljad plåt. Salta och peppra, samt strö över lite rosmarin. Sätt in sötpotatisen i ugnen i ca 40 min. Detta moment går utmärkt att förbereda dagen innan.

Jag föredrar att kunna ta ut kylskåpskalla ”färdiga” sötpotatisskivor, och sedan grilla en krispigare yta på dem inför serveringen. Men här gör man naturligtvis det man tycker funkar bäst.

Förväll de färska kantarellerna tills de slutat vattna sig i stekpannan. Tillsätt därefter kokosolja och stek upp svampen lätt. Salta och peppra efter smak.

Lägg upp de nygrillade sötpotatisarna på ett ungsgaller/plåt. Skopa upp rikligt med stekta kantareller på sötpotatisskivan. Smula över fårost. Vill man köra helt veganskt så finns det även färdig veganost att köpa i butik (eller så kör man hardcore och gör sin egna veganska ost). Du väljer din väg.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in skapelserna några minuter, bara så att osten smälter lite lätt.

Ta ut och njut!

Kantareller är ju inte bara fantastiskt gott, utan är även en riktigt bra kostfiberkälla.

Om du helt enkelt nöjer dig med att ”svamp är gott”, så kan du välja att sluta läsa här och gå direkt till receptet ovan, men vill du veta mer om dess innehåll, så kommer lite matnyttig information nedan!

Kantarellen har en nästintill perfekt fördelning mellan protein, kolhydrater och fett. En del svamparters proteinhalt, såsom kantarellens, är högre och aminosyra-strukturen mångsidigare än i många grönsaker.

Svamp innehåller A-, B- och D-vitaminer. Av skogsvamparna innehåller just kantarell och trattkantarell rikligt med D2-vitamin. Därför är det fantastiskt bra att fylla frysen med kantareller inför den mörka vintern då behovet av D-vitamin ökar.

Kantarellen innehåller också, på grund av sin gula färg, rikligt med förstadier till A-vitamin, karotenoider. Utav B-gruppens vitaminer finns det mest B2-vitamin och B3-vitamin, det vill säga riboflavin respektive niacin i svamp.För dig som lever på vegetarisk kost är svamp en riktigt bra, naturlig, källa till både B- och D-vitaminer samt proteiner!

En annan näringsmässigt viktig egenskap hos svampar är också deras stora mineral- och spårämneshalter, som är bättre jämfört med både spannmål och trädgårdsväxter. Då de växer i naturliga förhållanden tar de effektivt upp näringsämnen ur sitt växtunderlag. Svamp innehåller framför allt kalium, järn, zink och selen.

/Jenny

Comments are closed.