Mungbönscurry

Hösten och kylan är här. Det gör mig påmind att jag behöver skruva upp termometern i min kropp och det gör jag med värmande kryddor. Prova att låta dem ta lite mer plats.. färska som torkade.. Jag lovar att din kropp kommer gilla det. De värmer, stödjer matsmältning och är fantastiska lagspelare då dom så fint lyfter varandras egenskaper..
Här blev det en kryddigt värmande curry där jag använde mig av vår älskade mungböna som kokt och cashewnöten som gör den krämiga såsen. Samt en kokoskokt tomat och zucchini, kryddad med en nypa hing (en indisk krydda, som landar i magen så mjukt och stödjer matsmältning).

Recept för 4-5 personer

Du behöver:

2 dl kokta mungbönor
1 dl cashewnötter (mixade till mjöl)
1 tomat (hackad)
2 gula lökar (skuren i tunna skivor)
2 vitlöksklyftor (finhackad)
1 msk ingefära (riven)
2 dl vatten
Olja att steka i

1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk kardemumma (mald+hela frön)
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk mald gurkmeja
1/4-1/2 tsk mald chili
1/2 tsk mald spiskummin
1/2-1 krm mald kryddnejlika
1/2 tsk malda senapsfrön
1/2 tsk kanel
Salt
Färsk koriander

Så här gör du:

Värm olja i en gryta och tillsätt gul lök, vitlök och ingefära tills det blir mjukt.

Låt svalna och kör i mixer till en pasta.

Häll tillbaks lökpastan i grytan och rör någon minut.

Tillsätt tomat ock kryddblandning och rör i några minuter.

Tillsätt cashewmjöl och vatten och låt koka ihop.

Vänd ner mungbönorna och smaka av med salt (ev en skvätt citron).

Garnera med färsk koriander.

Kokoskokt tomat och Zucchini:
1 tomat (i bitar)
Dubbelt så mycket zucchini (i bitar)
Ca 3msk kokosgrädde
1/2 krm hing
Örtsalt

Värm upp kokosolja i en stekgryta och lägg i zucchini. När den börjar mjukna tillsätt hing och tomat.
Efter ett par minuter tillsätt kokosgrädde och låt koka ihop, smaka av med örtsalt.

Servera rätterna med t.ex quinoa el ris.
På bilden gjorde jag basmatiris smaksatt med spenat, rödbeta, banan, russin och rostade frön.
Prova dig fram!

/Rebecca

 

Rebecca kom i kontakt med Mistelgården 2014 då hon kände sig trasig inombords och hennes kropp sa fysiskt stopp! Hon kunde inte ta upp näring och rasade i vikt med stor rädsla och ångest.

Rebecca har alltid haft ett stort intresse för hälsa, mat och träning. Hon delar gärna med sig av sina tankar och sina recept då och då via Mistelgården.

- Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket. Vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss, säger Rebecca.

 

Comments are closed