Lindas rödbets-Tabbouleh

Jag köper alltid, under sommar och tidig höst, färska fina rödbetor från Solmarka biodynamiska gård i Vassmolösa här i Småland där jag bor. Vilken smak de har!
Jag hittade några sådana i kylskåpet idag och plötsligt såg jag hur vacker rödbetsblasten är! Den där blasten som jag ju alltid slänger normalt sett.
Tankarna började snurra om att detta måste man väl kunna använda det också! Det är en känsla med att kunna använda ALLT av en grönsak/rotsak. 
Det hela slutade med en tabbouleh där jag hittade på och tog vad jag hade i grönsakslådan.

Du behöver:
(recept för cirka 2 portioner)

 

  • 2-3 dl färdig couscous, varm eller kall
  • blast från rödbetor (ta bort den lite tjockare stjälken i mitten )
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • saften från 1/2 citron
  • drygt 1 dl persilja
  • solrosfrön, valfri mängd 
  • kokosolja att steka i
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • koriander
  • chili
  • olivolja att ringla över tabboulehn innan servering

Så här gör du:

☘ Hacka rödbetsblasten till ganska små bitar (ta bort stjälken och släng den)
☘ Stek detta i kokosolja i några minuter
☘ Tillsätt finhackad vitlök och solrosfrön och låt fräsa med någon minut 
☘ Ta bort härligheten från värmen och häll direkt över citronsaft. Blanda.
☘ Blanda nu couscous, rödbetsblast-röran och persilja. Krydda med kryddorna i ingrediens-listan, helt efter smak. (Personligen tar jag alltid ganska mycket koriander och chili eftersom jag helt enkelt gillar smaken.) 
☘ Ringla till slut över lite olivolja. 
☘ Detta går lika bra att äta varmt som kallt. 

☀️Jag gjorde sedan en sommartallrik med denna tabbouleh, några skivor stekt halloumi, kokta, kalla och delade rödbetor, keso samt syrade bönor från Tistelvind (rekommenderas verkligen, så goda!!!) 

Smaklig spis! 

/Linda

 

Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.

För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.

Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.

Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...

 

Comments are closed