Kylskåpsrensning blev till supergod familjemiddag

Idag hade jag planerat en viss middag, men upptäckte då att jag saknade flera ingredienser. Jag orkade inte åka till affären, utan fick tänka om. Tittade i kylskåpets grönsakslåda och där behövdes det rensas. Det låter kanske inte så attraktivt med kylskåpsrensning, men vet Ni – det ÄR det! Min rensning blev mat-magi och här har ni receptet.

Satsen räcker säkert till 6 – 8 personer. Går utmärkt att frysa in i små-portioner för att ha till vardagens matlådor.

I detta recept säger jag som jag ofta säger till min klass 8 när jag lagar mat med dem: idag får ni inga exakta mått. Ni ska smaka av, smaka av, smaka av, ändra, fixa, tillsätta, runda av. Öva! Varsågod att börja:-)

Ni kan se på bilden hur mycket av de olika grönsakerna jag använde idag.

Du behöver:

champinjoner

purjolök

gul lök

vitlök

tomater

paprika i olika färger

squash

röd currypasta

havrematlagningsgrädde, sojagrädde samt turkisk yoghurt (eftersom det var just detta som fanns i kylskåpet). Är du vegan: uteslut bara turkisk yoghurt!

knappt 1 halloumiost (uteslut osten om du är vegan)

kryddor: ingefära, röd curry, torkade korianderblad, örtsalt och svartpeppar.

Gör så här:

  1. Dela alla grönsakerna och svampen i bitar, det är helt en smaksak hur små eller stora man gör.
  2. Dela halloumiosten i små kuber.
  3. Stek svampen ordentligt i smör (är du vegan: mjölkfritt smör). Ställ sedan åt sidan.
  4. Stek resten av ingredienserna, även halloumin, i kokosolja i förslagsvis en traktör-panna som rymmer mycket. Rör nästan hela tiden. När grönsakerna börjar bli al-dente-mjuka tillsätter du grädden och en rejäl klick currypasta. Denna rätt ska ha mycket smak. Tillsätt sedan resten av kryddorna efter smak. 
  5. Låt detta koka ihop på medelvärme. Smaka av då och då. Smakerna utvecklas till fullo först när det fått koka ihop ett tag. När du är nöjd med smaken tillsätter du svampen och låter det hela koka ihop ytterligare en stund, nu på svag värme.
  6. Under tiden som såsen sjuder den sista stunden kokar du glasnudlar.
  7. Lägg upp på tallrik och strö över solrosfrön samt eventuellt lite fetaost.

 

Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.

För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.

Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.

Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...

 

Comments are closed