IBLAND måste man få FIRA med lite godsaker – blåbärskaka

Värt att fira är väl alla de underbara bär och frukter som nu fyller upp skafferiet i naturen och i våra trädgårdar. Här kommer ett riktigt gott och nyttigt recept på blåbärskaka med vaniljsås. Blåbären kan naturligtvis bytas ut till andra bär eller frukter som exempelvis rabarber eller äpplen! Eller kanske en härlig blandning av dem alla =)
/Jenny
Blåbärspaj

7 dl nyplockade blåbär

2 dl havregryn (glutenfria)

10 färska dadlar, urkärnade

1 dl bovetemjöl

1 dl mandelmjöl

75 gr vegansmör (Naturli eller annan med liknande sammansättning)

½ dl kokosolja

½ dl kokosflingor

½ dl hasselnötter

En nypa Himalayasalt

1 msk malen äkta kanel

½ tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Valfritt tillskott; 1 msk kokossocker (om du önskar lite sötare karaktär, exempelvis om du har rabarber som fyllning)

Vaniljsås

2,5 dl cashewnötter (blötlagda)

2,5 dl kokosgrädde

1-2 tsk vaniljpulver

Sötning; 4 st dadlar eller 1-2 msk Agavesirap (beroende önskad sötma)

1-2 tsk citronsaft

Gör så här:

Pajskal:

Värm ugnen till 150 grader.

Lägg dadlar och havregryn i en mixer, mixa till dadlarna är finfördelade. Stjälp upp i en stor skål (har du en stark mixer kan du fortsätta att blanda i alla ingredienser direkt i mixern), tillsätt alla andra torra ingredienser (förutom hasselnötterna) och rör om. Smält vegansmöret och kokosoljan till lätt flytande konsistens. Blanda i. Om det behövs mer vätska för att få degen fast och knådbar, tillsätt mer kokosolja, eller lite vatten.

Smörj en ugnsfast form med kokosolja och ströa formen med kokosflingor. Ta 2/3 delar av pajdegen och tryck ut i o pajformens botten och en bit upp på kanterna. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Förgrädda det nedkylda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.

Hacka hasselnötterna. Blanda i dem i den kvarvarande degen.

Fördela blåbärsfyllningen i det förgräddade pajskalt. Ta resten av degen och smula över fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Håll koll i slutet så att pajskalet inte bränns.

Låt svalna. Pajen kan med fördel göras i förväg så att den får sätta sig i kylskåp innan den skärs upp för avnjutning.

 

Vaniljsås:

Blötlägg cashewnötterna i minst 8 timmar, gärna över natten.

Blanda kokosgrädde och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 5 minuter samtidigt som du vispar.

Häll bort blötläggningsvattnet och mixa nötterna (och eventuellt dadlar om du valt till detta) till en helt slät konsistens. Tillsätt den uppvärmda kokosgrädden i fin stråle i mixern. Tillsätt lite syra med citronsaften. Tillsätt extra vatten om det behövs för att anpassa konsistensen.

Ställ in i kylen och låt svalna.

Vid servering kan man gärna garnera med exempelvis rostade kokosflarn och gojibär.

Blåbärspajen är naturligt glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegansk och utan raffinerat socker.

Comments are closed