Festmåltid med veganska biffar

Veganska biffar lagade av röda linser, beluga linser, broccoli, gul lök, vitlök, salt & nymalen svartpeppar, på toppen en klick svampstuvning.

Biffarna serverade jag med hasselbackspotatis, rostade kikärtor samt salladsblad med avokado, tomat och rödlök. Till sist en krämig dressing av havre fraiche, agave sirap, citron, salt & nymalen svartpeppar.

/Monika

Ingredienser biffar

  • 2 dl röda linser
  • 2 dl belugalinser
  • 2 potatisar
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 4 lagerblad
  • 6 dl vatten
  • 1 litet broccolistånd
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl sesamfrön
  • Salt & nymalen svartpeppar
  • 2 msk kokosolja eller annan bra olja att steka

Gör så här:

Koka upp 6 dl vatten, lägg sedan i buljong och lagerblad samt linserna och potatisen i klyftor. Koka ca 15 min. Sila ur vattnet och spola linserna och potatisen i kallt vatten en minut. Se till att vätskan pressas ut ordentligt från linserna. Under tiden som linserna kokar, riv broccolin på rivjärnet, hacka löken och pressa vitlöken. Häll allt i en mixer och tillsätt sesamfröna och kryddorna. Mixa en minut. Det ska inte bli en jämn smet! Lite bitar ska vara kvar. Smaka av! Forma biffar och stek i olja på järnet, medelhög värme ca 5 minuter på varje sida.

Svampstuvning

Du behöver:

  • 250 gram skogs champinjoner
  • 1 liten burk havrefraiche
  • 1-2 msk valfritt mjöl
  • 2 -3 dl havregrädde
  • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Låt en kastrull bli medelvarm på spisen. Häll i 1 msk mjöl i kastrullen och svampen i mindre bitar,rör runt och  låt torrfräsa. Under tiden fyll på med grädde lite i taget, tills du tycker att redningen är bra i konsistensen.

Tillsätt salt och peppar. Smaka av!

Hasselbackspotatis och rostade kikärtor

Du behöver:

  • Beräkna 2 – 3 potatisar/person (gärna mjölig potatis)
  • Olja
  • Salt & Nymalen svartpeppar
  • 1-2 dl spolade och väl avrunna kikärtor

Skala potatisen, lägg potatisen i en träsked och skär tunt i potatisen med en vass kniv, utan att den delar sig. Lägg sedan potatisen i en ugnsform, häll på lite olja samt salta och peppra. Lägg kikärtorna runt potatisen salta och vänd runt i oljan från potatisen.

Sallad:
Salladsblad i mindre bitar
Avokado i tärningar
Små tomater delade på mitten
Rödlök i tunna skivor
Blanda salladen och toppa med rödlöken

Dressing

1 liten burk havrefraiche
Agavesirap
Citron
Salt & nymalen svartpeppar

Blanda allt och smaka av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *