Dinkel- och squash-bröd

Här kommer ett bröd fullt av näring och bra saker.

Du behöver:

  • Kall dinkelgröt
  • 2 1/2 dl riven och ur-kramad squash
  • 2 tsk Himalaya-salt
  • 2 msk brödkryddor
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 1/2 dl rismjöl eller havremjöl
  • 1 1/2 dl hela linfrön
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 ägg (för veganer: byt ut mot psylliumhusk, några matskedar).
  • dinkelmjöl (inte den siktade varianten utan fullkorns-dinkel). Här kan jag inte säga exakt hur mycket eftersom det helt beror på degens "dagsform". Men på ett ungefär 4-5 dl.

Så här gör du:

Koka gröt på 2 dl dinkelflingor (ca 4-5 dl vatten). Låt svalna.

Blanda alla ingredienser med träsked tills degen känns bra. Den ska vara fast men lätt klibbig (dinkelmjöl ger klibbigare degar än vetemjöl).

Klä en stor avlång brödform med bakplåtspapper och lägg i degen. Tryck ut degen jämt i formen.

Strö över sesamfrön och chiafrön och tryck ner dem lite i ytan.

Sätt in härligheten i ugnen på 225 grader och låt den stå där i nästan 1 timme. Låt svalna helt innan du skär i det. Skär gärna i tunna skivor.

 

Avnjut med valfritt pålägg. ... jordnötssmör är underbart på detta bröd...

Comments are closed