Brödet är klart! Åååååh vad det doftar gott i köket!

Bovetelimpa

Du behöver:

 

7,5 dl fingervarmt vatten

0,5 dl olja

25 g jäst

1 msk honung (kan uteslutas)

5 dl bovetemjöl

2 dl majsmjöl (gärna fullkornsmajsmjöl)

1,5 dl potatismjöl

knappt 1,5 dl psylliumhusk eller psylliumfröskal

2 tsk salt, gärna det fina Himalaya-saltet

1,5 tsk mortlade fänkålsfrön (kan uteslutas ifall man inte tycker om denna brödkrydda)

1 näve sesamfrön

 

Så här gör du:

Blanda ut jästen i vattnet i en bunke och rör ihop till en degvätska med olja och eventuellt honung. Mät upp och blanda alla torra ingredienser och tillsätt detta till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en tjock smet med ballongvisp eller elvisp. Börja vispa direkt eftersom smeten snabbt tjocknar. Det ska bara bli en jämn smet och det behöver inte vispas eller knådas en längre stund. Bovetemjölet gör att degen till en början liknar en kak-smet och man kan bli lite osäker på om man gjort rätt. Men det är det! Den sväller och ”stannar”!

Låt degen stå ca 15 minuter och svälla.

Ta försiktigt upp degen och mjöla den runt om.

Placera degen i en ren bunke och låt jäsa under bakduk i 75 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Stjälp försiktigt upp degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Skåra ytan försiktigt med vass kniv.

Grädda brödet minst i 60 minuter långt ner i ugnen. Vill du ha en rejäl skorpa på brödet ska du grädda uppåt 75 minuter. 

 

Låt brödet svalna HELT innan du skär i det. Bovetemjölet gör annars att brödet kladdar ihop.

Detta blir ett mycket gott bröd som håller sig länge utan att bli torrt och smuligt! Självklart går det finemang att frysa.

Comments are closed