Fermenterad kål

Om nu livets omständigheter vill att vi skall sakta ner, hålla oss hemmavid och stärka vårt immunförsvar, vad är då inte mer lämpligt än att dra igång en massa härliga fermenteringsprojekt 😉 ?

Det finns så otroligt mycket gott, nyttigt och härligt man kan göra genom att syra grönsaker. Här är det bara fantasin som sätter gränserna! Denna omgång tänkte jag att jag ville testa någon ny smakkombination och slängde i lite pomeransskal och fänkål i rödkålssatsen. Vad blir din nya smakkombination?

För dig som är ny, så är vitkålsreceptet här nedan en klassiker som är lätt att ta sig an till att börja med. OBS! smaken på egen syrad vitkål går inte att jämföra med köpt – det är så mkt godare - testa!

Sats 1: Vitkål

  • 1 kilo ekologisk vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk hel kummin
  • lagerblad
  • 1 tsk salt

Sats 2: Rödkål

  • 1 kilo ekologisk rödkål
  • 1 eko rödlök
  • 1/2 eko fänkål
  • Pomeransskal
  • Lagerblad
  • 1 tsk Himalayasalt

Koka upp lag:

  • 1 liter vatten
  • 7 tsk Himalayasalt
Låt lagen svalna.

Strimla eller hyvla kålen med en matberedare eller t.ex. en osthyvel.
Bearbeta den finrivna kålen med kryddor så att den börjar vattna sig (vattnet skall vara kvar i satsen).

Häll lagen över så den täcker all kål.

Låt stå med lock i rumstemperatur (20-22 grader och gärna lite mörkt) i cirka en vecka.
Ställ sedan in i kylen i cirka fyra veckor för att smakerna skall mogna.

Därefter färdig att njuta!

På Mistelgården går jag sida vid sida med Anette. Jag hjälper henne med många göromål och försöker lära mig så mycket som möjligt. Med stor erfarenhet ifrån ekonomi, ledning och administration kombinerat med ett långtida hälsointresse känner jag att Mistelgården är helt rätt plats för mig. Jag sköter administrationen både mellan hälsoveckorna och under själva vistelsen. Jag håller även i Yogaklasserna under hälsoveckorna.

/Jenny Wahlgren

Comments are closed.